redemption songs

Resan mot rockens rötter

Kategori: 2016, Allmänt, bok, r&b, recension, soul

Publicerad på arbetaren.se december 2016
Egentligen är det underligt att den här boken inte skrivits förr. Den fascinerande histo­rien om hur svensken Jonas Bernholm blir en centralfigur i afro­amerikansk musikhistoria är både spännande och omistlig läsning för den som är det minsta intresserad av världens utan tvekan viktigaste popu­lärmusikaliska tidsperiod.

Efterkrigstidens smutsiga rhythm and blues och de kommande 30 årens ut­­veckling mot en mer välpolerad soul har banat väg för allt som går att höra på radio och dansgolv i dag. Artister som Ruth Brown, the Marvelettes och den lika levnadsglada som färgstarka pia­­nisten och sångaren Amos Milburn förändrade synen på hur musik kunde låta några år i början av 1960-talet. Men vi tar det från början.

I mitten av 1970-talet beslutar sig den då unge Jonas Bernholm att till­sam­mans med två kompisar star­ta ett skivbolag i jakten på äkta afro­amerikansk musik. Målet var enkelt: Spåra upp och ge ut rockens förbisedda pionjärer och försöka få åtminstone en handfull av dem att komma till Sverige för spelningar.

Resan leder till lika många amerikanska avkrokar som till legendariska musikstäder och scener, såsom Apollo Theatre i New York, New Orleans, Chesskontoret i Chicago och Memphis, och slutar 1996, när Bernholm säljer sin ovärderliga samling av skivor, brev och fotografier till det ansedda nationalmuseet Smithsonian Institute i Washington DC.

Författaren Jan Kotschack sade tidi­gare i år till musikmagasinet Sonic att Jonas Bernholm inte bara räddat ett ame­rikanskt nationalarv utan på många sätt också hela västvärldens musikaliska arv, och det är svårt att inte hålla med.

Hans gärning har bland annat lett till att det mytomspunna soul-bolaget Stax döpte en av sina många utställningar efter svensken under rubriken ”Giving the music back: Mr R&B Helps Save a Cul­tural Herritage”.

Tillsammans med den fängslande berättelsen på nästan 400 sidor följer också en komplett diskografi över samt­liga skivor utgivna på Jonas Bernholms många bolag.

Hans gärning har bland annat lett till att det mytomspunna soul-bolaget Stax döpte en av sina många utställningar efter svensken under rubriken ”Giving the music back: Mr R&B Helps Save a Cul­tural Herritage”.

Jan Kotchacks bok Resan mot rockens rötter speglar en dröm som går i uppfyllelse – och re­san dit. De in­ledande raderna om hur en ung Bernholm knackar på till logen hos Tina Turner och körsångerskorna i Ikettes är smått fantastisk läsning och bor­de naturligtvis vara obligatorisk för alla musikintresserade.

Tillsammans med den fängslande berättelsen på nästan 400 sidor följer också en komplett diskografi över samt­liga skivor utgivna på Jonas Bernholms många bolag. Dessutom publiceras en lång rad privata bilder ur den egna sam­lingen på otaliga ar­tister och pionjärer inom R&B, soul och blues.

Det här är ett riktigt litet mäs­ter­verk av det fi­na förlaget Pre­mi­um Publishing, som sedan 25 år tillbaka specialiserat sig på högkvalitativ pop- och rocklitteratur. Förutom Re­san till rockens rötter är coffee table-boken The Philly Sound, som också gavs ut tidigare i höstas, ut­märkt läsning som öppnar många nya dörrar för den nyfikne.

 
Kommentera inlägget här: