redemption songs

Lykke Li- So sad so sexy

Kategori: 2018, Skivor, recension

Publicerad i Arbetaren, juni 2018

 

Lykke Li
So sad so sexy
LL/RCA/Sony

Dysterhet har alltid haft en förmåga att framkalla magisk popmusik men få, om ens någon, svensk artist har de senaste tjugo åren gestaltat det så vackert som den nu Los Angeles-baserade sorgefågeln Lykke Li Timotej Zachrisson.

Den 32-årige sångerskan är tillbaka fyra år efter hyllade I never learn och med sitt fjärde album går hon, åtminstone textmässigt, tillbaka dit hon en gång startade med supergenombrottet Youth Novels från 2008. Det är hjärta, smärta och ett vackert självömkande i ett avskalat tempo. På många sätt modigt utelämnande om brustna relationer, allmänt mörker och en stillsam melankoli. Precis så som vi är vana att höra henne.

Inför skivan bröt hon samarbetet med den prisbelönte producenten Björn Yttling. I stället kallades en lång rad andra namnkunniga in för att ta plats bakom mixerbordet. På de tio spåren hittas hela nio olika producenter och resultatet är ett album helt i linje med samtiden utan att på något sätt tappa det där vi alltid känt igen. De långsamma r´n´b beatsen skapar en ljudbild som passar utmärkt ihop med texterna. Själv har hon kallat låtarna för sitt eget ”scener ur ett äktenskap” och det är naket berättat om trubbiga parrelationer, småbarnsår och brustna drömmar under den kaliforniska solen.

Efter den rekordvarma våren börjar nu sommaren återgå till det normala. Duggren, mulet och kyliga nätter. Det är som att Lykke Li alltid lyckas pricka det där sinnet med fingret i vädret för att känna varåt det blåser . Sällan har en skiva kommit så lägligt.

Kommentera inlägget här: